AIEA se află la centrala de la Cernobîl. Ce se întâmplă aici, detalii de ultimă oră

de: Cătălina Burghelea
19 01. 2023

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunțat că va menţine o prezenţă permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nord-estul Ucrainei), pentru a preveni orice nou atac asupra acestei zone puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986. Informația a fost transmisă de directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

AIEA veghează centrala nucleară de la Cernobîl

Observatorii AIEA şi-au început deja activitatea la faţa locului, a declarat Grossi. Zona de excludere de la Cernobîl fusese ocupată de soldații ruși la începutul războiului. Cât timp fosta centrală şi zona adiacentă s-au aflat sub controlul Moscovei, autorităţile ucrainene au semnalat creşteri ale nivelului radioactivităţii. Experţii cred că împrăştierea de pe sol a prafului contaminat este de vină, în urma patrulării rușilor. După cinci săptămâni, armata lui Putin a părăsit uzina, odată cu retragerea din partea de nord a Ucrainei.

„Sperăm, desigur, că nu va mai exista nicio altă ocupaţie sau vreun atac asupra centralei. Acesta este scopul eforturilor mele”, a subliniat șeful AIEA. Prin instalarea unor observatori permanenţi acolo „facem un pas foarte concret în această direcţie”, a completat Rafael Grossi.

Ce misiune au experții Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Oficialul AIEA se află în Ucraina de la începutul săptămânii, pentru desfăşurarea unor mici echipe la Cernobîl şi la alte trei centrale nucleare ucrainene aflate în funcţiune, misiunea lor fiind de a oferi asistenţă tehnică şi de a monitoriza siguranţa reactoarelor.

La uzina Zaporojie (controlată de trupele ruse, dar operată de personal ucrainean) se află o delegație a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică încă de anul trecut. Cu toate acestea, nu a putut fi implementat planul lui Grossi de creare a unei zone de siguranţă în jurul centralei nucleare, unde ambele părți implicate în război s-au acuzat reciproc de bombardamente repetate asupra ei.

Cel mai grav accident nuclear din lume s-a produs în 1986

Reactorul nr.4 de la Cernobîl, oraș aflat la 108 kilometri nord de capitala ucraineană Kiev, a explodat în aprilie 1986, în timpul unui test de siguranţă eşuat, fiind considerat cel mai grav accident nuclear din lume. Norul de particule radioactive a afectat o bună parte din Europa, milioane de persoane fiind evacuate. Vegetația din zonă și apa au fost contaminate, iar locuitorii din apropiere s-au otrăvit.

Centrala de la Cernobîl a produs electricitate până în decembrie 2000, când ultimul său reactor operaţional a fost oprit la presiunea Occidentului. După ani de amânări, la sfârşitul anului 2016, o carcasă gigantică de oţel a apărut deasupra reactorului distrus de explozie.